“Probeer van ze te houden!”

Ik ging pauzeren. Even bijgekomen van een zeer ingewikkelde les. Complexe klas. Als starter is het een behoorlijke uitdaging: 32 leerlingen, BBL niveau, 12 leerlingen van allochtone komaf. ‘En dan moet ik ook nog Duits geven’ aan deze kinderen!
Ik plof op de bank. Mijn collega’s kijken mij aan. ‘Gaat het wel?’. Ik vertel ze van mijn klas, die ik zojuist een uur gehad heb. Even snel scannend door mijn gedachten bepaal ik wat mijn volgende stap zal zijn.
Ik zoek de mentor van deze leerlingen. Het blijkt een oudere man te zijn, met gevoel voor humor en mensenkennis. Ik raak aan de praat. We bespreken de taalproblemen, maar ook de onwil van een grote groep leerlingen om mijn prachtige vak te leren. Althans, zo voel ik hun aanwezigheid in mijn les.
Natuurlijk is het ook hun les, hun Duitse uur in hun wereld. Dat snap ik allemaal wel, maar ik zit er helemaal door. En dan… komt het hoge woord eruit. De mentor kijkt me indringend aan en zegt ‘Probeer van ze te houden, daarna gaat alles vanzelf’. ‘Ze moeten voelen, dat je om ze geeft.’ Het blijkt een gouden tip.
Maar hoe doe je dat?
Ik probeer contact met de leerlingen te maken over hun leven, over wat hun beweegt. Waar ze voor gaan, hun hobby’s, nieuwe kleren, enzovoorts. Ik praat met ze tijdens de pauze surveillance. De relatie ontdooit, er ontstaat wederzijds respect… De lessen gaan al spoedig veel beter. De kinderen zitten lekker in hun vel, doen hun best en ik ben de koning te rijk.

Advertenties

Een gedachte over ““Probeer van ze te houden!”

  1. Prachtig verhaal Karel. Uit het hart gegrepen. ‘k Voel me een beetje die oude man, al ben ik nog niet zo oud….., maar ruim 15 jaar vso-lom hebben me wel gevormd.
    ‘Liefde voor de doelgroep’ noemt het Australische onderzoeksduo Watt en Richardson het. Zij doen al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek naar de motivatie van mensen om het onderwijs in te gaan. Ze relateren dit o.a. aan het slagen in het onderwijs. In Nederland is er maar één echt voorspellend motief voor slagen in ’t onderwijs. Juist ja: ‘Liefde voor de doelgroep’. Oftewel, zoals jij het zo mooi zegt: ‘Je moet een beetje van ze houden…..’

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s