Kwaliteit starters benutten: de 100 dagen speech

In gesprekken over de begeleiding van  startende leraren gaat het vaak om het belang van het benutten van de kwaliteit van starters. Ze moeten niet alleen iets leren, maar ze hebben ook veel te brengen: kennis, vaardigheden en een frisse blik. Als ik vervolgens doorvraag over hoe je dat dan eigenlijk doet, die frisse blik benutten, hoor ik vervolgens dat het vooral gaat om open te staan voor ideeën van de starter. Om de aanmoediging van collega’s, begeleiders en managers aan de starter om diens kwaliteiten in te zetten. Om een open schoolcultuur.

Heel gemakkelijk blijkt dit helaas niet te zijn. Starters geven regelmatig  aan dat zij het gevoel hebben dat hun kwaliteiten en ideeën niet ten volle benut worden. Ik vraag me af: hoe zou je het benutten van de frisse blik en kwaliteiten van starters nog meer kunnen organiseren in de school? Hoe geef je dat handen en voeten? Mijn “fifty cents”: de Honderd Dagen Speech voor Starters.

In de VS houdt elke nieuwe president een “100 dagen speech”. In deze speech vertelt hij over wat hij bereikt en gezien heeft in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap én over plannen en ideeën voor de komende tijd. Directeuren van grote organisaties en voorzitters van raden van besturen hebben deze gewoonte overgenomen. Na 100 dagen heb je ervaringen opgedaan en heb je een beeld gevormd van de organisatie en haar omgeving. Tegelijkertijd zijn je frisse blik en je nieuwe ideeën nog niet weggezakt in de dagelijkse drukke praktijk. Een goed moment dus om te markeren!

Ik ben heel benieuwd waar startende leraren mee komen als ze worden uitgenodigd om een 100 dagen speech te houden. Een 100 dagen speech die niet “van boven” komt, maar “van onder”. In de vorm van een toespraak voor de vaksectie of school, een gesprek met de directie, een brief of een zelfgemaakte film. Wat zouden de starters ons kunnen leren over de inductieperiode? Over kwaliteiten en aandachtspunten in de school? Over kansen voor nog beter onderwijs die we nu misschien laten liggen? Welke nieuwe initiatieven zouden ze willen lanceren?

Starters- wat zou je zeggen als jouw school je de kans bood een honderd dagen speech te houden? Zou je die kans pakken? Wat zou je dan zeggen?

Advertenties

Een gedachte over “Kwaliteit starters benutten: de 100 dagen speech

  1. Wat een leuk idee Maaike. Dit is natuurlijk een heel mooi concreet voorbeeld van hoe je de kwaliteit van starters kunt gebruiken. Een belangrijke voorwaarde is wel dat de school een veilig klimaat biedt, waarbinnen de starter (en natuurlijk ook andere werknemers) hun kritische opmerkingen kunnen uiten. Een 100-dagen speech heeft niet veel zin als je als starter het gevoel hebt dat je niet eerlijk en open jouw mening kunt geven. Hoe zou je dat als school goed kunnen faciliteren?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s