Recent verschenen BSL-publicaties

In vijf jaar tijd heeft dit project veel opgeleverd aan kennis over hoe startende docenten in Nederland begeleid worden, aan welke begeleiding zij behoefte hebben en wat werkt. Een deel van deze kennis is gebundeld in onderstaande publicaties, die we vol trots aan jullie presenteren.

“We zijn begonnen! Begeleiding startende leraren 2013-2019”

Dit boek geeft een weerslag van het landelijke project, beschrijft de resultaten van het landelijke onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen over de effecten van de begeleiding van startende leraren, en laat meerdere professionals uit het veld aan het woord over de begeleiding van startende leraren in de toekomst. Dit boek is digitaal te lezen en te downloaden op de website van Platform Samen Opleiden.
Ook is er een bladerbare versie; deze is beschikbaar onder deze link.

“Begeleiding startende leraren. Praktijk en theorie”

Dit boek bevat een groot deel van het flankerend onderzoek dat is uitgevoerd in het kader van het project Begeleiding Startende Leraren, met bijdragen van Michelle Helms-Lorenz en anderen over onder meer de uitgangspunten van het project, de borging en een theoretisch model, en van Fer Coenders en Nellie Verhoef over Lesson Study. Dit boek is hier te bestellen.

Alle deelnemende scholen binnen ons project hebben deze publicaties inmiddels ontvangen.

Wetenschappelijke publicaties

Ook zijn er diverse wetenschappelijke publicaties verschenen over het onderzoek naar startende leraren van de Rijksuniversiteit Groningen, zoals dit recente artikel van M. Helms-Lorenz, M. Van der Pers, R. Maulana, R. Van der Lans, P. Moorer en P.H. Van den Hoorn- Flens dat open-access is gepubliceerd:

Opschaling van inductie en het pedagogisch-didactisch handelen van beginnende docenten in het voortgezet onderwijs
In deze longitudinale studie over een periode van 3 jaar wordt onderzocht in hoeverre het opschalen van een inductie-interventie de ontwikkeling van pedagogisch-didactische vaardigheden van beginnende docenten ten goede komt.

We hopen dat deze materialen inspiratie en kennis zullen bieden voor de verdere begeleiding van startende leraren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s